Müsebbeh nedir?
(ﻣﺸﺒّﻪ) sıfat. (Ar. teşbіh muşebbeh, “karşılaştırmak”tan) Karşılaştırılabilir, kıyaslanabilir. Müşebbehat (ﻣﺸﺒّﻬﺎﺕ) i. (Ar. çoğul eki -āt ile) benzerlikler.
Müteşeb ne demek?
Girişimci – Nişanyan Sözlüğü. Arapça mutashabbis kelimesinden türemiş bir kelimedir, متشبّث, “yapışan, kıvranan (özellikle örümcekler için kullanılır)” anlamına gelir ve Arapça şbs̠ kökünden gelir.
Müsebbibi ne demek TDK?
(bir şeyin olmasına veya yapılmasına neden olan veya sonuçlanan kişi veya şey)
Müsebbihe ne demek dini?
Müşebbihe veya tesbih, yaratılmışların sıfatlarıyla Allah’ı anan ve O’nu yarattıklarıyla karşılaştıran din mensuplarının oluşturduğu İslam dininin bütün mezheplerini ifade eden bir terimdir.
Müsebbiye nedir?
Sözlükte “benzeyen” anlamına gelen teşbîh kökünden türeyen müşebbihe kelimesi, “benzeyen” anlamına gelir. Terim olarak, Tanrı’yı yaratıklara, yaratıkları Tanrı’ya benzeten veya bu sonuçları doğurduğu varsayılan inançları benimseyen kişileri ifade eder.
Mütebahhir ne demek?
mütebahhir – İngilizce sözlük. Arapça bḥr kökünden gelen ve “kapsamlı bilginin sahibi, allame” anlamına gelen mutabaḥḥir متبحّر kelimesinin bir ödünçlemesidir.
Müşel ne demek?
Zamanı belirlemek için Türkler de kendi 12 hayvanlı takvimlerini geliştirdiler. Her yıla – toplamda 12 yıla – bir hayvanın adı verildi ve her 12 yıllık dönem için “müçe, müçö, müşel, müçöl” terimleri kullanıldı.
Müşabehet ne demek TDK?
Bilmecede câmiʻ, muşahabeh (benzerlik) demektir. Mantık kitaplarında benzerlik şu çeşitlere ayrılır: 1. İki şey arasındaki benzerlik bir nevi ise buna Mümâselet denir.
Müsebbeb ne demek?
(ﻣﺴﺒّﺐ) sıf. (Ar. tesbіb, “sebebi bulmak” kökünden, musebbeb) Sebep olmuş, bir şeyin olmasına yol açan.
Mütevellit ne demek?
Anlamı: ‘Mütevellit’ kelimesi, bir şeyin sonucu veya bir sebepten dolayı meydana geldiği anlamında kullanılır. Genel olarak, bir durum, olay veya sonucun bir sebep veya nedenin sonucu olarak meydana geldiği anlamına gelir.
Viran etmek ne demek?
[1] yok etmek, mahvetmek.
Mübtedî ne demek?
Tasavvuf yoluna giriş, ilk merhale ve sülûkun başlangıcı anlamına gelen bir terimdir.
Tecsim ne demek?
Allah’ı bir bedene sahip olarak gören veya O’na fiziksel özellikler atfedenleri ifade eden bir terim. Hayvanlara, bitkilere, cansız ve soyut varlıklara insan özelliklerinin atfedilmesi anlamına gelen edebi bir terim.
Haşviye kimdir?
Tanrı’yı yaratıklarla veya yaratıkları Tanrı’yla karşılaştırmaya varan inançları benimsemiş gruplara verilen ad. Allah’ı bir beden olarak gören veya O’na fiziksel özellikler atfedenleri ifade eden bir terim.